Vraag aan de kunstenaar: Leonardo Vecchiarino

Na vijftien dagen vanaf de opening van de kolom “Vraag aan de kunstenaar” die de kunstenaars van het project “Arte Italiana Contemporanea in Olanda” aan het publiek wil presenteren, volgt hier het tweede interview met Leonardo Vecchiarino die, in de nabijheid van de Heilige Kerstmis, zijn coloristisch en emotioneel onderzoek naar de menselijke geest laat zien.
Eclectisch, attent en rusteloos kunstenaar, geeft hij altijd nieuw leven aan zijn kunst dankzij een set van herinneringen en materialiteit die, met eenvoud en communicatieve kracht, ontrafelt tussen realiteit en verbeelding. Een vooruitgang tussen concreetheid en uiterlijk, tussen uitvinding en representatie in een ontluisterende context die de essentie is van het dagelijks leven van de mens.
Leonardo Vecchiarino heeft een lange tentoonstellingservaring zowel in Italië als in het buitenland en, tot op de dag van vandaag, worden verschillende van zijn werken tentoongesteld in het Market Center in Dallas, het Jacob Javit Center in New York, het National Museum in Boedapest, de Italiensk Kulturell Forening Interart Vasteras in Hallstahmmar, Zweden, de Deposit Guaranty Salon International in Jackson, Mississippi, de Foyer International in Parijs, het Stockholm Exhibition Centre en het Trade Center/Harumi in Tokio.

Een kunstenaar dus al een internationale kunstenaar aan wie ik het genoegen had vragen te stellen:

VERTEL ONS OVER DE VROUWEN DIE JE VERTEGENWOORDIGT IN JE WERK, HEDENDAAGSE NIMFEN MET EEN PRE-RAPHAELITE SMAAK…
Ik ben gefascineerd door het vrouwelijke universum en wat het vertegenwoordigt in de menselijke samenleving. Het leven en de bronnen van het leven, de ambassadeurs van de liefde en de esthetische referentie van de tijd die leeft. De vrouwen in mijn werken zijn moderne, mooie en fascinerende nimfen, soms brutaal en soms meer verzameld, die echter alle verlegenheid hebben verloren en het leven van de 21e eeuw en de ritmes van deze krampachtige en consumptieve samenleving bijna volledig onpersoonlijk leven. Het kan zelfs zo zijn dat de voorstelling van “mijn vrouwen” een volledig onbewuste, prerafaëlitische wortel heeft die zowel door de keuze van jonge, sensuele, verleidelijke en delicate vrouwenfiguren als door de keuze van bleke kleuren, rood en golvend haar en hemelse ogen als de hemel en de zee wordt vertegenwoordigd. Elke vrouw in mijn werk is een lofzang op de schoonheid van het menselijk bestaan, een emotie die ik probeer te stoppen op het doek en die ik probeer over te brengen aan degenen die mijn kunst ontmoeten.

COLLAGE EN OLIE: WAT IS HET RESULTAAT VAN DE KEUZE VOOR EEN GEMENGDE TECHNIEK?
De keuze voor de gemengde techniek kwam voort uit het idee om de schilderkunst en de reclamekunst samen te brengen in een contaminatie van verschillende talen die een nieuwe taalkundige code oplevert in dit tijdperk van voortdurende en nieuwe visuele stimulaties.

VOOR DE COLLAGE GEBRUIK JE MUURPOSTERS, TIJDSCHRIFTEN EN KRANTENRECLAMEPAGINA’S, MAAR WAAR BEN JE DOOR GEÏNSPIREERD? WAT DRIJFT U OM EEN ADVERTENTIE TE KIEZEN OF TE VERWIJDEREN?
Ik gebruik collage om “fragmenten” van het hedendaagse dagelijkse leven te tekenen. Delen van muurposters, flyers en advertentiepagina’s van tijdschriften, foto’s van het krantennieuws en al het andere dat, gereproduceerd op papier, het dagelijkse leven van iedereen visueel vult. De werken nemen zo het huidige existentiële niveau aan, herkenbaar en bruikbaar voor de kijker van vandaag, en worden een voertuig om de hedendaagse manier van leven door te geven aan toekomstige generaties. De samenstelling van de collage en dus de keuze van de te gebruiken papierknipsels en beelden hangt af van de mogelijke boodschap, soms expliciet en soms allegorisch, die het werk brengt, maar ook van de visuele en coloristische balans van de beeldcompositie.

WELKE ROL SPEELT KUNST IN JE LEVEN EN WERK?

Kunst is niet mijn werk, ook al wou ik dat het dat wel was. Het is niet mijn bron van inkomsten voor de kost, maar het is sowieso een belangrijk deel van mijn leven. Kunst is voor mij een essentiële afleiding naar het dagelijks leven en de moeilijkheden die men in het leven tegenkomt. In de meest uitdagende momenten van mijn leven heb ik via de kunst altijd gezocht naar verlichting van emotionele spanningen om verder te kijken dan het obstakel. Een quasi-medicijn die genomen moet worden als het nodig is om momenten uit de tijd te halen en om te beseffen dat ik leef en geloof in de schoonheid van mijn dromen om mijn bestaan ten volle te kunnen blijven leven.

HEEFT U AL PLANNEN VOOR 2021, OOK AL IS HET VANWEGE COVID-19 EEN PERIODE VAN EXTREME ONZEKERHEID?
De lange pauze die de Covid-noodtoestand oplegt, voegt nieuwe en andere bewustwording en perspectieven toe, zowel op persoonlijk als op artistiek vlak. De persoonlijke projecten in de pijplijn hebben noodzakelijkerwijs een pauze ingelast vanwege de pandemie, maar de verandering van de plannen heeft geleid tot andere zoals degene die is voorgesteld door een grote professionele en exquise persoon die Elisa Manzoni. Ik heb vertrouwen in de toekomst en hoop dat het leven weer wordt zoals het was, inderdaad een beter leven.

Ik dank Leonardo Vecchiarino voor zijn interventie die het mogelijk heeft gemaakt om zijn poëzie bekend te maken. Ik nodig u uit om een kijkje te nemen op de pagina gewijd aan hem op de website criticarte.org waar u de werken op Nederlands grondgebied kunt vinden: Leonardo Vecchiarino – Italian art by ELisa Manzoni (criticoarte.org)

Met de hoop om te doen wat aangenaam is, wens ik oprecht HEILIGE GOEDE FEAST aan iedereen! VROLIJK KERSTFEEST EN GELUKKIG 2021!

Leave a Reply